En dag på LCHF

Ja, så blev der stille på bloggen. Det fortsætter nok et stykke tid endnu - der er nemmelig eksamensperiode, og det kræver altså det meste af min tid og mit overskud. I dag får jeg min første eksamensopgave, som er en skriftlig analyseopgave, som jeg har 14 dage til at skrive. 14 dage er pænt lang tid, men det er også en temmelig omfattende opgave, så jeg satser på at give den gas fra starten, og nyde hvis det så gør, at jeg bliver færdig før tid.

Her på det sidste er jeg blevet spurgt en del gange, hvordan man spiser på LCHF. Og inde på LCHF forummet er der rigtigt mange spørgsmål om mængderne. Mængderne af mad, og mængderne af fedt. Og det er altså bare skide svært, ja næsten umuligt, at svare på på andres vegne. LCHF handler rigtigt meget om at mærke efter, og det er skide svært i starten. Det kræver noget mindfulnes og fokus på måltiderne, at man kan mærke efter, hvornår nok er nok. For når man kommer fra fedtforskrækkelsens helvede, så er sandheden bare, at når man begynder at få rigtig mad, så er man sulten!
Men selvom det er individuelt, og der ikke er nogen endegyldig sandhed, så vil jeg vise, hvordan en ideel dag på LCHF ser ud for mig, når jeg skal tabe mig.
Jeg prøver jo at være ret striks med kulhydrater, og på en gennemsnitlig dag, ligger jeg på mellem 70-80% fedt og de sidste 20-30% er fordelt på protein og kulhydrat.
Og så skal det lige siges, at når jeg får en grøn juice, så tæller jeg den ikke med i mit kulhydratindtag, for jeg ser det bare som flydende vitaminer, og gider ikke rigtigt gå meget op i det.
Jeg spiser for det meste tre måltider om dagen.

Morgenmad

Min morgenmad består altid af æg. I starten af min LCHF periode spiste jeg græsk yoghurt med fløde, nødder og bær, men det er simpelthen for energitæt ift. hvor kort tid det mætter. Så nu spiser jeg æg. Det kunne enten være en omelet af to æg, to spsk fløde, 20 gram ost  stegt i 15-20 gram smør og med tomat og persille som fyld.
Det kunne også være to blødkogte æg med 25 gram ostetern, lidt tomater og agurker og en kop kaffe/the med kokosolie.
En sjælden gang har jeg spist hårdkogt æg med mayo og kaffe/the med kokosolie til. Det er en nem morgenmad, fordi jeg kan koge æggene dagen forinden.
Sidst men ikke mindst, kan det også være spejlæg med ost, og selvfølgelig steg i masser af smør.

Frokost
Min frokost består oftest også af æg. Og det er samme varianter som heroven for. Men den kan også bestå af rester, såsom en grov salat med kål og en halv kotelet dertil. Og gerne med ost på koteletten.
En gang i mellem bliver det også til tunsalat af en dåse tun, 50 gram mayo og salat til. Jeg elsker personligt bladselleri sammen med tun. Tun indeholder en del protein, så det banker proteinprocenten godt op i regnskabet, men jeg synes også det mætter helt usandsynligt meget.
Min frokost er ofte ret lille egentligt. Og det skyldes nok den gode bund, min morgenmad ligger, for så har jeg bare ikke brug for lige så meget mad.

Aftensmad
Ja, aftensmaden kan være alt muligt. Ligesom til frokost, er jeg sjældent glubende sulten til aftensmad. Vi spiser som regel ved 17-18 tiden herhjemme. En af de ting der ofte går igen, er flødesovs med champignon og spinat. Det kan man spise til nærmest alt. Til to mennesker laver jeg det af 250 gram champignon, 100 gram spinat og 2 dl fløde, og champignongerne steger jeg i 20-30 gram fedt.
Kød spiser jeg i ret små mængder, og spiser max en kotelet(med ost på), eller to-tre små skiver flæsk.
En anden aftensmadsvariant kan være squashgetti med kødsovs. Til en portion kødsovs af 500 gram kød og mindst lige så mange grønsager putter jeg gerne 2 dl fløde. Det gør retten dejligt cremet, og giver en hel anden mæthed. Jeg topper sådan en portion med en håndfuld parmesan, for at banke fedtprocenten op.

Ja, det er sådan ca. hvordan mine dage ser ud. Men som sagt, så er det jo virkelig individuelt. Hvis jeg har dyrket hård motion, er jeg som regel mere sulten, og så er frokosten eller aftensmaden større, eller der sniger sig nogle snacks ind. Ellers hører snacks til i weekenderne herhjemme, for jeg har slet ikke brug for dem. I denne weekend bliver det mørk chokolade og koldskål. Andre weekender ville det måske være en LCHF chokoladekage, hjemmelavet is eller frugtsalat.
Dette er ikke en opfordring til at følge min kostplan. Den er tilpasset præcist til mig, og andre kan ikke bare adaptere den. Men det kan være en inspiration, hvis man synes det er fuldstændig uoverskueligt, at skulle starte op på LCHF, fordi man ikke ved, hvor meget man skal spise af hvad.


Etiketter: , ,